Gümrükçüoğlu, raylı sistemin ilk aşamasının Akyazı ve Havaalanı arasında inşa edileceğini söyledi ve “Bütün bu çalışmaların ve yapılan yatırımların, yatay hatlar boyunca insanların özel araçlarını kullanmamasını teşvik etmek istediğini” ifade etti.
HAFİF RAYLI SİSTEM GEREKLİ HALE GELDİ
Gümrükçüoğlu, Hafif Raylı Sistem Projesi hakkında şunları söyledi: “Hafif Raylı Sistem için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yönetmelikleri gereği, pik saatlerde başlangıç ve bitiş noktaları arasında 17 bin yolcu taşınması gerekiyordu. Bu, uluslararası kredilere başvurulması için Hazine garantisi talep edilmesi gerektiği kabul edilen bir genelgeydi. Bu rakam zamanla 15 bin-12 binlere düşse de, bu hedefe ulaşamazsak da, dağlık bir topografiye sahip olan bir şehirde özel araç kullanımının önüne geçmek için böyle bir hazırlık yapmanın gerekliliği ortaya çıkmıştır.”
2010 yılında Trabzon’da yapılan Trafik Düzenlemesi Projesi’nde toplamda 66 bin 646 araç tespit edildi. Günümüzde bu rakam 103 bin 17’ye ulaşmıştır. Bu nedenle, özel araçların kullanılmamasını sağlamak için doğu-batı istikametinde hafif raylı sistem gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Gümrükçüoğlu, bu projeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmek için bu yılın başından itibaren hazırlıklara devam ettiklerini ve ilgili firmayla çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Bu yılın sonunda projeyi tamamlamış olacaklarını söyledi. İlk aşamada dolgu alanı olan Akyazı bölgesinde ana istasyonun belirlendiğini ve buradan doğuda Akçaabat ile Arsin ilçeleri arasındaki bölgeye kadar olan bölgenin hafif raylı sistemle projelendirildiğini belirtti. Daha sonra yeni projede batıya ve doğuya doğru devam edilecektir. Bunlar aşama aşama gerçekleştirilecek ve ilk etapta yapılan ihaleyle ilgili alan, Arsin OSB ile Akçaabat arasını içerecektir. İlk etapta ele alınacak ve yapım ihalesi yapılacak bölge ise Akyazı’dan Havaalanı’na olan etaptır. Bu etapta, Yavuz Selim Bulvarı boyunca raylı sistemin her iki yönde de projelendirileceğini ifade etti. Şehir merkezinde ise Atatürk Alanı’ndan başlayacak ve Maraş Caddesi’ne tek yönlü olarak doğudan batıya doğru ilerleyecektir. İkinci aşamada ise Sahil Yolu’ndan gelen kısım, İtfaiye Kavşağı’ndan yukarıya doğru çıkarak Atapark Kavşağı’na ulaşacaktır. Şehir merkezindeki özet budur. Bu çalışmalar ve yapılan yatırımların hedefi, yatay hatlar boyunca insanların özel araçlarını kullanmamasını teşvik etmektir. “
Trabzonlu Şehidin kanı yerde kalmadı |